Kuchnia włoska

Po całym dniu zwiedzania warto jest coś zjeść. Zwłaszcza jeżeli wybraliśmy się na wakacje w bardzo gorącym okresie. Wieczory najczęściej przynoszą nieco ochłody. Kiedy temperatura spada, mamy większą ochotę, żeby coś zjeść. Trzeba przyznać, że Włoch mają w tej kwestii wiele do zaoferowania. Tradycyjna włoska kuchnia jest słynna na całym świecie. Jej elementy przeniknęły już do stylu żywienia wielu kultur. Najbardziej charakterystyczne na stołach w słonecznej Italii są makarony, sztandarową potrawą jest również pizza. Jednak możliwości kulinarnych jest znacznie więcej. Niektórzy decydują się na podróż do tego kraju jedynie ze względu na przepyszne jedzenie.

We Włoszech możemy spróbować bardzo dobrych jakościowo serów. Jednym z bardziej znanych jest ser Mozarella, parmezan, lub też ser Gorgonzolla. Włoska kuchnia to wyborne lasagne, tortellini. Znane na całym świecie są popularne w tej kuchni przyprawy – bazylia i oregano. Kiedy mówimy o włoskiej kuchni, nie sposób również zapomnieć o doskonałej oliwie z oliwek, która dodawana jest do większości potraw. Ze względu na klimat Włosi mają stały dostęp do świeżych warzyw i owoców, co pozwala na urozmaicenie posiłków.

Dużą popularnością cieszą się także włoskie desery. Najbardziej znany jest chyba deser tiramisu, którego korzeni należy szukać w Toskanii. Słodkim przysmakiem jest również panna cotta, której możemy spróbować, kiedy odwiedzimy północne rejony Włoch. Pozostając w temacie deserów nie sposób nie wspomnieć o włoskich lodach, które na dobre zadomowiły się w kuchniach wielu państw. Jedną rzeczą, o której powinniśmy pamiętać, kiedy zamierzamy zjeść posiłek we włoskiej restauracji jest sjesta. Niekiedy fakt ten bywa zaskoczeniem dla zagranicznych turystów. Otóż pomiędzy godziną trzynastą, a godziną siedemnastą ciężko jest zamówić posiłek, ponieważ kuchnie są zamknięte. Praca rozpoczyna się dopiero późnym popołudniem, kiedy temperatury nieco spadają.